НАЦИОНАЛНО БЮРО НА БЪЛГАРСКИТЕ АВТОМОБИЛНИ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ

Важни съобщения

Валидност на сертификата „Зелена карта“ за териториите на Русия и Беларус

01-05-2023

Считано от 01 юни 2023 г. двустранното споразумение между бюрата от ЕИП и Швейцария, от една страна и бюрата на Беларус и Русия, от друга страна, се прекратява. Това означава, че сертификатите „Зелена карта“, издадени под контрола на НББАЗ са валидни за териториите на Руската федерация и Република Беларус до 31 май 2023 г. 23:59 централно европейско време.

За влизането на териториите на Руската федерация и Република Беларус след 01 юни 2023 г. ще бъде необходимо да бъде закупена Гранична застраховка.

За територията на Руската федерация – класическа Гранична застраховка не съществува. В съответствие с руския закон, регулиращ Гражданската отговорност на автомобилистите, автомобилите, влизащи на територията на Русия са задължени да закупят местна застрахователна полица „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Тази полица може да бъде сключена за периода на временното пребиваване, но не може да има срок на валидност по-малък от 5 дни и се издава на руски език. По правило, пунктовете за продажба на застрахователни полици „Гражданска отговорност“ на автомобилистите се намират в рамките на 500 метра от всеки граничен контролно-пропускателен пункт, отворен за международен транспорт и са достъпни 24/7.

За територията на Република Беларус - при влизане в Република Беларус, водачите на автомобили, регистрирани извън Р Беларус, са длъжни да закупят Гранична застраховка от белоруска застрахователна компания за целия период на движение на територията на страната. Гранична застраховка може да бъде сключена с валидност най-малко 15 дни на всички гранични контролно-пропускателни пунктове по държавната граница на Р Беларус. В случай на липса на Гранична застраховка, водачите на моторни превозни средства, регистрирани извън Р Беларус при влизане на територията на Беларус, са длъжни да сключат застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите в беларуска застрахователна компания. Полицата по застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите трябва да е валидна за целия период на движение на чуждестранния автомобил на територията на Р Беларус и може да бъде издадена с период на валидност най-малко един месец. При напускане на територията на Република Беларус, чуждестранният водач е длъжен да представи на граничния контролно-пропускателен пункт на представител на граничните или митническите власти застрахователен сертификат, валиден за територията на Република Беларус, или застрахователна полица, потвърждаваща сключването на Гранична застраховка или сертификат за сключен застрахователен договор за „Гражданска отговорност“ на автомобилистите за територията на Република Беларус.

  • Гранична застраховка може да бъде сключена при следните застрахователни компании:

- Belarusian Republican Unitary Insurance Company “Belgosstrakh” (www.bgs.by; info@bgs.by);

- Belarusian Republican Unitary Enterprise Eximgarant of Belarus (www.beg.by; info@eximgarant.by; inbox@eximgarant.by);

  • Местна полица Гражданска отговорност може да бъде сключена при горните две компании, както и при следните компании:

- Closed Joint Stock Insurance Company “TASK” (www.task.by; office@task.by);

- Closed Joint Stock Insurance Company “PromTransInvest” (www.promtransinvest.by; inform@promtransinvest.by);

- Closed Joint Stock Insurance Company “Belneftestrakh” (www.bns.by; insurance@bns.by);

- Limited Liability Insurance Company “Asoba” (www.asoba.by; office@asoba.by)

Водачите на моторни превозни средства, регистрирани извън Република Беларус, без валидна Гранична застраховка или местна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, подлежат на административна отговорност по част 5 от член 18.19 от Закона на Република Беларус за административни нарушения.

Българските сертификати „Зелена карта“, издадени под контрола на НББАЗ, които са с валидност след 01 юни 2023 г. следва да бъдат издавани със задраскани абревиатури на Русия (RUS) и Беларус (BY).

С използването на сайта вие приемате, че можем да използваме "бисквитки". Повече за "бисквитките" можете да разберете ТУК