НАЦИОНАЛНО БЮРО НА БЪЛГАРСКИТЕ АВТОМОБИЛНИ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ

Важни съобщения

Последици от BREXIT

Великобритания, най-вероятно, ще напусне Европейския съюз на 31 декември 2020 г. без споразумение. Страната остава член на системата „Зелена карта“, като отношенията между бюрата ще продължат да се основават на принципа на презумираното застрахователно покритие /normally based concept/. Остава, обаче, проблемът с граничните проверки при влизане на територията на Обединеното кралство. По тази причина, автомобилите, регистрирани в Р България, трябва да носят оригиналния сертификат „Зелена карта“, ако възнамеряват да пътуват с автомобил в Обединеното кралство, след 1 януари 2021 г., тъй като той може да бъде поискан/проверен на границата с тази държава от компетентните британски органи. Препоръчваме Ви да поискате сертификат „Зелена карта“ от застрахователя или от застрахователния брокер, ако имате намерение да пътувате с автомобил до Великобритания, независимо от целта на пътуването.

След 1 януари 2021 г., европейските Директиви няма да се прилагат за Великобритания. Това означава, че застрахователните компании няма да имат представители за уреждане на претенции и Компенсационния орган на Великобритания няма повече да съществува. След 1 януари 2021 г., пострадалите от ПТП на територията на Великобритания или на територията на държава от ЕИП, по вина на автомобил, регистриран във Великобритания, няма да могат да предявяват претенции в България пред представителите за уреждане на претенции и пред НББАЗ, в качеството му на Компенсационен орган. Претенциите за обезщетения трябва да се предявяват директно към застрахователната компания на виновния автомобил или към гаранционния фонд на Великобритания, в случай на незастраховани превозни средства.

С използването на сайта вие приемате, че можем да използваме "бисквитки". Повече за "бисквитките" можете да разберете ТУК