НАЦИОНАЛНО БЮРО НА БЪЛГАРСКИТЕ АВТОМОБИЛНИ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ

Системата Зелена карта

За системата Зелена карта

Европейската система „Зелена карта” съществува от 1949 г. Застрахователният сертификат „Зелена карта” се въвежда през 1953 г. първоначално от осемте европейски държави - Австрия, Белгия, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Великобритания и Западна Германия.

На 25 нуари 1949 г. Главната работна група по шосеен транспорт към Комисията по вътрешен транспорт на ЕИК, отправя към някои европейски правителства своята Препоръка №5. Тази препоръка, известна като „Женевската препоръка”, полага основата на една голяма международна система – „Зелена карта”.

Въвежда се унифициран застрахователен документ за пътуване в чужбина. Това се налага от съществуващите различия в лимитите на отговорност, застрахователните условия и начина за уреждане на щети в страните, в които  „Гражданска отговорност” е задължителна.

В момента системата "Зелена карта" се състои от 48 национални бюра.

Цели на системата

Създават се условия на пострадалите при ПТП лица да бъдат обезщетени за причинените им имуществени и неимуществени щети от МПС с чужд регистрационен номер и се избягва необходимостта автомобилистите да доказват застрахователно покритие на границата на всяка държава, която посещават.

Тези цели се постигат чрез дейността на Националните бюра – професионални и независими организации, които членуват в „Съвета на Бюрата“, учредени във всяка една от страните от системата и признати от своите правителства като организации, изпълняващи Препоръките и Задълженията, приети от Главната Работна група.

Всяко Национално бюро функционира с одобрението и под контрола на правителството на съответната държава и действа като независима институция.

Функции на Бюрата "Зелена карта"

Съгласно международния договор „Вътрешни правила“ Бюрата имат две основни функции:

  • Като Обработващо бюро в страната на настъпилото ПТП имат задължението в съответствие със законовите рамки на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” да уреждат и изплащат щети, възникнали при инциденти с чуждестранни автомобили.
  • Като Гарантиращо бюро да гарантират плащанията по валидно издадените застрахователни сертификати „Зелена карта”. Същите се издават на водачите на МПС от застрахователните компании, членове на Бюрото.

Националните бюра функционират и си взаимодействат на основата на двустранно подписани споразумения и на "Вътрешните правила" на „Съвета на бюрата“, задължителни за всяко бюро. Сертификатите „Зелена карта” се приемат от властите на държавите, на които Националните бюра са членове, без допълнителни формалности.

Кога е необходима „Зелена карта”

Сертификат "Зелена карта" не е задължителен за пътуване в Държави членки на ЕИП, Андора, Швейцария и Сърбия

Сертификат "Зелена карта" е задължителен при пътуване до третите държави от системата, а именно:

Азърбайджан Албания Беларус  Босна и Херцеговина
Израел Иран Мароко Молдова
Русия Северна Македония Тунис Турция
Украйна Черна Гора    

С използването на сайта вие приемате, че можем да използваме "бисквитки". Повече за "бисквитките" можете да разберете ТУК